Työyhteisöön kannattaa panostaa – City Digitalin kokemuksia psykologisen turvallisuuden valmennuksesta

Remote Team Builderin valmentaja Juho Nenonen hymyilee City Digitalin valmennuksen avausluennolla. Taustalla näkyy teksti 'Tervetuloa City Digital'. Etualalla näkyvät esimerkit oppiminuuteista, kuten 'Mitä me pelkäämme työpaikoilla?' ja 'Arvostetuksi tulemisen tärkeys'."

City Digitalilla ihmiset viihtyvät töissä – sen tiedämme jo pitkään jatkuneiden työhyvinvointikyselyjen perusteella. Työpaikan hyvä henki ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, eikä siihen ole syytä tuudittautua itsestäänselvyytenä. Näin päätimme kesän alussa 2024 lähteä mukaan Remote Team Builderin puolen vuoden psykologisen turvallisuuden valmennukseen.

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa sitä, että töissä voi olla oma itsensä, sanoa mielipiteensä, tehdä virheitä ja oppia ilman pelkoa.

Sitoutuminen heti alussa

Valmennuksen suunnittelussa lähtökohtana oli, että mukana ollaan aidosti tai ei ollenkaan. Kesäkuussa järjestetyn starttiluennon ja -työpajan tavoite oli innostaa konsernin tiimit osallistumaan koulutukseen joka viikko puolen vuoden ajan.

Remote Team builderin valmentaja Juho Nenonen teetätti luennon jälkeen nimettömän kyselyn siitä, ollaanko ohjelmaan valmiit sitoutumaan – jos osallistujamäärä jäisi alle 90 prosentin, ei valmennusta aloiteta ollenkaan. City Digitalilla kuitenkin yli 95 % halusi lähteä mukaan.

Oppiminuutteja, keskusteluja ja oivalluksia

Valmennus jatkui kesälomakauden jälkeen elokuussa ja jatkui puoli vuotta maaliskuuhun 2025 asti. Aloitusluennon ja sen myötä laadittujen pelisääntöjen jälkeen olennaisin osa valmennusta olivat viikottaiset oppiminuutit. Nämä noin 10 minuutissa läpikäytävät teemasisällöt oli suunniteltu niin, että niihin pystyi perehtyä helposti puhelimella vaikka kahvikupin äärellä.

Teemoina käsiteltiin esimerkiksi sitä, miten antaa ja pyytää palautetta, miten kohdata erilaisuutta ja mitä hyvä anteeksipyyntö vaatii. Kehitimme City Digitalilla omat käytännöt näiden käsittelyyn: ensin sisällöistä sai keskustella parin kanssa, sitten yhdessä viikkopalavereissa. Parit vaihtelivat omien tiimien sisällä sekä yli tiimirajojen.

City Digitalin työntekijöitä istumassa luentosalissa psykologisen turvallisuuden valmennuksen päätöstilaisuudessa. Etualalla otetaan selfie, ja osallistujat katsovat hymyillen kohti kameraa.
Päätösluennolla tehtiin henkilökohtaiseen kehitykseen liittyviä harjoituksia.

Mitä valmennuksesta jäi käteen?

Valmennuksen alussa ja lopussa toteutettiin kysely, jossa mitattiin psykologisen turvallisuuden eri osa-alueita. City Digitalin lähtötaso oli Remote Team Builderin vertailulukujen valossa hyvä, mutta tulokset paranivat vielä entisestään – ja joillakin osa-alueilla saavutettiin jopa Remote Team Builderin mittaushistorian parhaita tuloksia. 

Erityisen tärkeää oli, miten paljon keskustelua valmennus herätti arjessa: pieniä havahtumisia, uusia oivalluksia ja joskus myös isompia pohdintoja niin omasta toiminnasta kuin meidän tiimiemme dynamiikoista.

Valmennus päättyi keväällä 2025, ja sen päätteeksi jokainen osallistuja asetti itselleen kehitystavoitteen. Vaikka psykologinen turvallisuus syntyy ryhmän kesken, on olennainen osa sitä jokaisen yksilön sitoutuminen kasvuun ja vastuuseen omasta roolistaan työyhteisössä.

Lopuksi

Psykologinen turvallisuus ei ole asia, joka saavutetaan kerran ja sitten se on kunnossa. Tämän vuoksi säännöllinen pysähtyminen näiden teemojen äärelle on jotain, mitä voi hyvillä mielin suositella muillekin työyhteisöille myös silloin (ja ehkä nimenomaan juuri silloin) kun käsillä ei ole mitään kriisiä.

Jos haluat kurkistaa tarkemmin, millainen City Digital on työpaikkana, käy tutustumassa kulttuuriimme ja rekrysivuumme. Avoimet paikat julkaisemme aina LinkedInissä – tervetuloa seuraamaan!